De Theaterboerderij
Speelplaats voor Muziek, Cultuur en Natuur!
Home Het Theater Cursusaanbod Agenda Bed en Breakfast Contact
 

Concertlezing door het Minerva kwartet

Het Minerva kwartet neemt u in hun concertlezing 'het strijkkwartet als fenomeen' mee door de geschiedenis van het strijkkwartet als vorm, uiteraard muzikaal omlijst met voorbeelden uit de kwartetliteratuur.
 

Het Minerva Kwartet heeft haar basis in Groningen. Eerder traden zij op onder de naam Arcobaleno Kwartet; sinds 2015 spelen zij in de huidige samenstelling onder de naam Minerva Kwartet.

Minerva is de godin van de goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid, van de menselijke geest en van de wijsheid.

De muzikale Minerva van nù staat voor dynamisch, beeldend, divers, intellectueel en nieuwsgierig. Het kwartet heeft diverse masterclasses gevolgd bij het Praagse Bennewitz Quartet en wordt door hen gecoacht.


Hanneke van Ulsen – viool
Oktje Lambermont – viool
Maaike ten Wolde – altviool
Michelle van de Braak – cello

 

Het Minerva Kwartet speelt repertoire dat zich uitstrekt van de vroeg klassiek tot in de 21e eeuw.
Daarnaast verleent het Minerva kwartet jaarlijks medewerking aan diverse koorbegeleidingen in de noordelijke provincies. Daarnaast omarmt ze bijzondere projecten zoals in 2017 het Somme 100 Noord project, waar een 100-jaar oude film over de slag om de Somme werd vertoond onder live begeleiding.

 

 De leden:

Hanneke van Ulsen studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Leo Boelens en vervolgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem bij Keiko Linale- Wataya.  Zij was werkzaam als violiste in diverse orkesten (NNO, Nieuw Filharmonisch Orkest); tegenwoordig is zij concertmeester van de Filharmonie Noord en speelt in het Van Wassenaer Consort. Als kamermusicus maakte zij deel uit van het Artemiss kwartet en is sinds de oprichting primarius van het Arcobeleno Kwartet.

Daarnaast werkt zij als viooldocent in Groningen, Assen en Roden.

 

Oktje Lambermont studeerde viool in Zwitserland en aan het Rotterdams Conservatorium. Zij heeft veelvuldig deelgenomen aan internationale masterclasses. In het verleden speelde ze bij onder andere Concerto Rotterdam, het Doelen Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van 2006 tot 2010 was zij violiste in Sinfonia Rotterdam.

Vanaf 2015 is zij vaste violiste in het Arcobaleno Kwartet. Naast haar brede ervaring met de uitvoerende praktijk staat Oktje bekend als een gedreven viooldocente. Bij de bekende vioolpedagoog Qui van Woerdekom heeft zij zich gespecialiseerd in de vioolmethodiek.

 

Maaike ten Wolde heeft altviool gestudeerd bij Gisella Bergman. Ook heeft zij Pedagogiek gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en Schoolmuziek op het Prins Claus Conservatorium.

Maaike speelt vast in begeleidingsorkest Filharmonie Noord en de band van Erwin de Vries. Als freelance violist en altviolist is zij bij allerlei projecten in het Noorden van het land betrokken.
Naast uitvoerend musicus is ze een zeer ervaren vioolpedagoge. Ze heeft haar eigen lespraktijk en samen met Michelle van de Braak tevens de Kamermuziekschool Groningen, van waaruit zij samen ensemble-projecten voor leerlingen organiseren en kamermuziekensembles coachen.

 

Michelle van de Braak studeerde cello aan de conservatoria van Enschede en Amsterdam bij respectievelijk Robert Dispa en Dmitri Ferschtman en ensemblespel bij Max Werner (Gaudeamus kwartet).  Michelle speelde in diverse kamermuziekensembles en daarnaast in het Randstedelijk Begeleidingsorkest van Zuid-Holland.  Ze is een gedreven en zeer ervaren cellodocent. Sinds 2001 woont en werkt ze in Groningen waar ze een zeer gevarieerde privé-lespraktijk heeft, soms meespeelt bij Filharmonie Noord, en deel uitmaakte van verscheidene recente theaterproducties.

 

 

 

 

 

 

 

de Theaterboerderij - Hoofdstraat 19 - 9454 PK Ekehaar - 0592-785423 - Info@detheaterboerderij - KvK 62404822