De Theaterboerderij
Speelplaats voor Muziek, Cultuur en Natuur!
Home Het Theater Cursusaanbod Agenda Bed en Breakfast Contact
 


DE COLLECTIE VAN HAROLD PINTER

De collectie speelt in twee huizen die in een betere buurt van een stad staan. In elk huis woont een stel, twee mannen en een echtpaar man en vrouw, een van de partners van ieder stel is actief in de modewereld. Zij ontmoeten elkaar op een designerbijeenkomst. Na die bijeenkomst treffen zij elkaar in een hotel. De andere partners vragen zich bij hun thuiskomst af wat er precies tussen hen gespeeld heeft. Nu ontwikkelt zich een spel waarin het woord collectie voor meerdere interpretaties gaat gelden. Een collectie van leugens, waarheden en beloften. Een spel waarin ieder voor zich zijn macht over de ander probeert uit te oefenen. Komen zij eruit ? ? Wie Pinter kent weet dat hij het absurdisme niet schuwt.

 

Een theatervoorstelling moet boeien, aanzetten tot meedenken en meevoelen en stof geven voor gesprekken achteraf.

Dat lukt uitstekend met de stukken van Harold Pinter (1930 – 2008) .

Pinter, de enige toneelschrijver ooit die de Nobelprijs voor literatuur kreeg, geeft raadsels op, toont een afgrond van gevoelens onder schijn-baar alledaags geleuter en brengt altijd spanning en dreiging. Hij bereikt een maximum aan resultaat met een minimum aan middelen.

In “de Collectie” zijn al deze elementen aanwezig. Met een kleine bezetting in een niet te lang stuk zien we mensen met elkaar omgaan op een manier die heel gewoon lijkt. Maar je voelt dat wat niet gezegd wordt vaak belangrijker is dan wat wel gezegd wordt. Er is dreiging; er is spanning. Wie moeten we geloven ? Wat is er nu eigenlijk gebeurd ? Een echt “Pinteriaans” stuk. Ik verheug mij op de discussie achteraf.


Peter van Kruining, regisseur 
                             
de Theaterboerderij - Hoofdstraat 19 - 9454 PK Ekehaar - 0592-785423 - Info@detheaterboerderij - KvK 62404822